Flagg-guide

Gais borta 2011 2

När AIK spelar ska vi supportrar och spelare dominera på läktaren och planen. Oavsett om vi spelar hemma eller borta ska vi sätta AIK-prägel på arenan och läktaren vi kommer till. Flaggor och banderoller är det enklaste sättet att färga vår läktare i svart och gult, ge den liv. Det är förutom sång den enskilde supporterns enklaste möjlighet att vara med och bidra till en kokande atmosfär som våra spelare älskar och våra motståndare hatar. Både AIK och Black Army tar fram nya flaggor till försäljning på regelbunden basis, men det finns en stolthet i att tillverka sin egen flagga, att veta att just den flaggan man har i händerna är unik och ett bevis på att man har lagt ner både tid och tanke på sitt stöd till laget. Att kunna representera sitt kompisgäng, grupp, fraktion, ort, favoritspelare eller helt enkelt AIK är något varje AIK:are bör känna en oerhörd stolthet att göra. Det är det extra steget som aktiv supporter, att år efter år alltid hänga upp sin flagga eller banderoll med stolthet. I dagens vinststyrda fotboll där reklam och pengar går före supportrarnas vilja är det viktigt att stå upp för en av de mest grundläggande sätten att uttrycka sig som fotbollssupporter. Genom att visa att man är på plats med flaggor och banderoller. Det är inget dom kan ta ifrån oss och vi kommer aldrig sluta visa våra svartgula färger oavsett om reklamskyltar täcker hela arenorna.

Åtvid borta 2013 hängisar hemsidan2

De senaste åren har det dykt upp mycket nya banderoller och hängflaggor, vilket är väldigt kul att se. Att folk inte längre lämnar hela ansvaret åt AIK-Tifo eller övriga supportergrupper och istället inser vikten och betydelsen i att själva bidra till det visuella stödet. Det är alla vi AIK:are tillsammans som utgör AIK:s läktarkultur, gruppanslutna eller inte. Kompisgäng eller enskilda. Äldre och yngre. Oavsett om matchen är på Strandvallen mot Mjällby eller på Stadion Miejski mot Lech Poznán; ta med en flagga eller banderoll och sätt Gnaget på kartan!

Här nedan följer en flagguide som vi hoppas ska kunna hjälpa samt motivera dig i ditt bidrag till att färglägga läktaren svartgul. Det första du gör är att välja vilken typ av flagga du vill göra, viktigt att tänka på är hur du vill använda den och i vilket syfte.

Tvåpinnsflaggan

hemsidan 2pins2

Det som utgör en tvåpinnsflagga är som namnet skvallar om just att den har två pinnar och får således en fram och en baksida, där motivet hamnar på framsidan. Storleken varierar inte så mycket, viktigt att tänka på är att inte göra flaggan för stor då du ska kunna hålla i den också. 1.2 x 1.6 meter är en normal storlek och flaggan görs oftast i vanligt bomullstyg.

Viftflaggan

hemsidan vift

Den vanligaste flaggtypen världen över. Måtten kan variera något enormt och det är egentligen du själv som sätter gränserna, men för enkelhetens skull kan vi säga att 1,5 x 1.5 meter är standardmått. Vanligt är att viftflaggan sys eller målas i ett visst mönster, men det går också bra att måla motiv på dem. Sol Invictus säljer tunnt polyestertyg för 20 kr metern som är perfekt för viftflaggor. Megasize-flaggan är en viftflagga men i större format, mönster sys med väldigt tunt tyg för att den ändå ska gå att vifta med lätthet.

Banderollen/hängflaggan

Hemsidan banderoll

Behöver kanske ingen närmare presentation, våra läktares ytor fylls upp med dessa varje match. Material varierar, men vanligast är att den är gjord i vanligt bomullstyg. Mått beror helt på dig själv, men visa lite taktkänsla, Jukkasjärvignagare på två pers och en hund kanske inte ska ha en banderoll som täcker hela norra fond. I allmänhet görs banderoller och hängflaggor 1,5 m höga då det passar ytorna bra både på hemma- och bortaplan. En banderoll behöver inte representera en viss grupp utan kan hylla spelare, legender eller innehålla allmänna slagord som förmedlar det vi står för.

 

Budskapsbanderollen

Vi hyllade Råsunda med pompa och ståt. Men själva blir ni tvungna att säga "förlåt". Till arenan som var er, den som vi vuxit ur. Ni flyttade ifrån Stadion i förtid, smutsiga djur.
En budskapsbanderoll, eller ”budis”, som den ofta kallas kan användas för att protestera mot någonting, hylla egna laget eller helt enkelt till att håna andra klubbar och dess supportrar. Budisen görs oftast av byggväg men även tyg fungerar. På denna är inte utseendet det viktigaste, utan budskapet, men till det ska tilläggas att budskapet bör vara läsbart.

Tillverkning

Vad ska jag måla?

hemsidan motivet

När du valt vilken typ av flagga du ska göra är nästa steg att bestämma vilket motiv eller mönster som ska pryda flaggan. Detta gör du enklast genom att skapa en skiss på datorn. Att skissa för hand är även det ett alternativ. Viktigt att tänka på om du känner dig ny i området är att kanske inte ta dig an det mest komplicerade motivet på en gång. Bättre med en snyggt målad, simpel men stilren flagga än ett komplicerat motiv som ser ut som om en dagisgrupp har gjort den. Om du ska göra ett mönster så finns det hur många varianter som helst, bara att välja och vraka. Vi har världens snyggaste emblem och alldeles för få sådana på läktaren.

Vad behöver jag för tyg?

hemsidan tyget

Vilket tyg du använder beror som sagt på vilken typ av flagga du ska göra. Ju större flagga desto lättare tyg bör du ha, bomullstyg går utmärkt för en tvåpinnare eller banderoll, men funkar inte alls bra för en viftflagga.Tyg till tvåpinnsflaggor och banderoller köper du på Ikea. Deras bomullstyg kostar 20 kr/metern och finns i många färger. Till viftflaggor fungerar tunt polyester-tyg bäst. Sol Invictus säljer perfekt tyg för viftflaggor. 20 kr/metern och finns i färgerna svart, gult, vitt och brons. Kom fram och fråga vid containern innan eller efter match så kan vi lösa det.

Hur får jag motivet till tyget?

Hemsidan oh

Har du ett motiv som du vill fästa på flaggan är det enklast att använda en projektor eller en oh-apparat. Projektorn kopplar du till datorn, eller så bränner du motivet på en dvd, när det gäller oh:n så får du först skriva ut eller kopiera motivet på genomskinligt oh-papper. Du fäster sen tyget på väggen och riktar därefter bilden med motivet från projektorn eller oh:n mot tyget och börjar skissa upp det på tyget med hjälp av pennor. Mer komplicerat är att dela in motivet i rutor och sen göra likadant med tyget för att sen skissa på motivet ruta för ruta. Sen är det bara att börja måla.

Ska du enbart ha ett mönster på flaggan och inte nåt motiv så gör du så att du klipper ut lagom stora tygbitar enligt ditt mönster och syr helt enkelt ihop dem likt ett lapptäcke. Alternativet är att mäta ut och måla mönstret, vilket även det är fullt dugligt.

Vad behöver jag för färg?

hemsidan måla

Ju tjockare färg du köper desto tyngre och stelare kommer din skapelse bli. Om du ska göra en banderoll eller hängflagga fungerar och behöver mycket färg är väggfärg bästa alternativet. Det är billigast att köpa på Bauhaus där du kan välja väggfärg på butikshyllan eller från en färgkarta vid färgdisken. Om du ska göra en viftflagga ska du alltid använda textilfärg. Slöjd-detaljer på Mäster Samuelsgatan 56 har textilfärg i 500 ml burkar för 60 kr styck. De finns i bra färger. Ska du göra en mindre banderoll eller hängflagga är textilfärg att föredra då flaggan blir mer naturlig och inte lika stel som med väggfärg. Penslar kan du köpa på Bauhaus, ÖB, Rusta för billiga priser. Ju mer avancerat och detaljrikt du ska måla, desto mindre pensel ska du använda.

När du är klar med din flagga syr du en fålla på kanten, några centimeter in på flaggan så en pinne får plats. Byggmax och Bauhaus säljer 3meters rör för 10 kr styck. Om du har en mindre flagga, t.ex. 1×1,5 ska du ha tjockleken 16mm på flaggpinnen. Om du har gjort en större flagga kan du ta en tjockare pinne, 20 eller 24mm.

Om du har gjort en banderoll eller hängflagga kan du sy på spännband, snören eller tygbitar i kanterna för att underlätta när du hänger upp den. Ett mer temporärt alternativ är att ta med dig tejp och sätta upp den så.

Visa våra färger och känn stoltheten!