Bevara Råsunda!

I det senaste derbyt mot Hammarby hängde en ”Bevara Råsunda”-banderoll uppe under matchen, och hela Norra skanderade för att bevara Råsunda. Här är ännu ett inlägg i debatten

Vår framtida hemvist för fotbollen är fortfarande oviss. Hade dock det inte varit för att vi som medlemmar tog tag i arenafrågan och krävde ett extrainsatt föreningsmöte, hade vi förmodligen varit på väg mot Swedbank Arena i nuläget. Arenafrågan har varit dåligt skött och den tidigare bolagsstyrelsen gjorde knappast mycket för att utreda andra alternativ till Swedbank- en arena som har en mycket osäker marknadsplan och som därmed ökar riskerna med att bli hyresgäst där. Det är dessutom en arena helt feldimensionerad för AIK i dagens läge. För stor, för många etage och anpassad för ett annat klientel än en genomsnittlig besökare på AIK:s matcher.

Den kommitté som tillsattes på det extrainsatta föreningsmötet gick för några veckor sen ut med en rapport om deras arbete hittills, där man bland annat kunde läsa att ett köp av Råsunda är ett alternativ man nu jobbar efter. Så länge det finns en bra finansieringsplan och en marknadsplan så kommer Råsundaalternativet väga tungt. Förutom ett allmänt kulturhistoriskt värde med VM-finalen 1958 som höjdpunkt där Pelé fick sitt definitiva genombrott så har otaliga AIK-hjältar sprungit på Råsunda och gett oss många oförglömliga ögonblick. Att kunna få ha kvar Råsunda som hemmaplan (med eventuella tillbyggnader och renoveringar) skulle ha ett stort symbolvärde och fram för allt visa att AIK alltid kommer göra det som är bäst för klubben, och inte dansa efter SvFF:s eller Solna Stads pipa. Swedbank är ett alternativ som inte är något annat än ett prestigeprojekt och vars företrädare inte visat något större intresse för AIK:s önskemål.