Rikard Norling-affären. Vad hände – då och nu?

Det har varit tyst från supporterhåll i den här frågan ända sedan den turbulenta hösten förra året. Fokus las efter det på arenafrågan och AIK FF:s årsmöte. Här publiceras några tankar om det som hände och lite om läget idag. För bara för att det varit tyst betyder det inte att det finns mycket att säga och mycket som fortfarande ligger och pyr…

Bakgrunden
Det lagbygge som påbörjades 2005 med Rikard Norling, Nebojsa Novakovic och Mikael Stahre gavs mycket goda förutsättningar och bar också frukt. Vi ansåg dock att under 2007 och 2008 så var dessa förutsättningar i mångt och mycket förändrade till det sämre. Spelare med AIK-hjärta och andra viktiga nyckelspelare som tidigare gavs plats av Rikard i ett framtida lagbygge såldes iväg för att generera kortsiktiga intäkter och täcka upp styrelsens misslyckande med ekonomin. Till detta kunde man lägga till ett dåligt fungerande samarbete mellan sportchef, vd, styrelse och Rikard Norling. 2008 års misslyckade säsong berodde förmodligen på flera faktorer, men det allra viktigaste var Rikard Norlings försämrade förutsättningar till att kunna bygga vidare på ett lag och spelsätt han trodde på.

Stödet till Rikard Norling
Den 16 oktober kom så ett tungt ställningstagande från AIK:s organiserade supportrar, vi ville ha Rikard kvar! Efter detta följde rävspel från styrelsen sida och fler möten med klubbens ledning, något som ledde fram till nästa skrivelse, den 1 november. Där uttalades återigen stöd för Rikard Norling, men samtidigt också att VD Charlie Granfelt och sportchef Ola Andersson skulle avgå. Dessa hade tagit ställning mot Rikard i ett möte med AIK:s sportråd tre dagar tidigare, ett ställningstagande som i grunden var en personlig schism mellan Rikard Norling och Ola Andersson. Charlie Granfelt hade dessutom gjort ett svagt jobb som VD i AIK, med dåliga ekonomiska resultat och andra tveksamma ageranden och uttalanden. I takt med att tiden har gått, har dock mycket visat sig vara ett fel som låg hos styrelsen och dess ordförande Per Bystedt.

Per Bystedts svek
Skrivelserna ledde fram till ett möte den 4 november där vi av Per Bystedt lovades att vi skulle involveras i den utvärderingsprocess om Rikards framtid som startades av styrelsen; vi skulle få komma med våra åsikter, och höra vad som sagts för att få en annan bild av läget, om det fanns någon. Men detta löfte bröts – den 10 november meddelades att Rikard Norling fick sparken. Löftet bröts inte för att det glömdes bort eller på grund av något missförstånd utan för att beslutet redan var taget, förmodligen redan i augusti, då uppgifter om att Rikard skulle få sparken hade läckts till Expressen. Inte ens Nebojša Novaković tillfrågades om situationen med Rikard och informerades heller aldrig om att han fått sparken! För detta kan Per Bystedt och bolagsstyrelsen aldrig förlåtas, och inte heller för att han tre dagar senare, den 13 november gav klartecken till den avhoppade styrelseledamoten Anders Heierson att gå ut i Svenska Dagbladet och smutskasta Rikard Norling – något som Rikard var noga med att aldrig göra. Han var in i det sista rakryggad och ärlig!

Säsongen 2009 och framåt
Rikard Norlings efterträdare blev så Mikael Stahre, något som Rikard Norling faktiskt själv förordade. Han hade föreslagit sig själv i en managerroll med Mikael Stahre som tränare. Nu har vi dock den situationen vi har och Mikael Stahre förtjänar allt stöd han kan få. Något som AIK-alliansen på plats på Karlberg på en föreläsningskväll innan säsongen redan gjort sitt bästa för att leva upp till.

Men för att undvika att sånt här kan upprepas i framtiden och för att stärka klubben är det viktigt att vi alla blir medlemmar i AIK! Som medlemmar äger vi klubben (AIK FF äger en majoritet av rösterna i AIK Fotboll AB) och det är därmed inte svårare än så att styrelsen måste göra exakt så som vi medlemmar önskar. Vi har makten, och det är dags att vi börjar utnyttja den.

Framöver så kör vi vidare med Micke Stahre, minns Rikard för allt det han gjorde för klubben och oss supportrar, och uppmanar Per Bystedt att försvinna från AIK.