AIK-Tifo om tifovåren

Den här våren gick AIK-Tifo in på sin tionde säsong. Gruppen har inställningen att detta år givetvis ska bli något extra, något som stärkt motivationen för alla som håller på med tifo för Gnaget. Vi har dragit igång en SMS-tjänst som gör det enkelt för AIK:are att bidra med pengar och som samtidigt minskar behovet av att gå runt med hinkar vilket underlättar att hinna med läktarförberedelser band annat. Alla som skänkt pengar till AIK-Tifo ska ha ett stort tack, utan er så finns inte möjligheterna för oss att genomföra det vi vill och som vi känner att vårt kära AIK förtjänar – Sveriges bästa koreografier. Den här vårsäsongen har vi däremot stött på hinder när jakt på större lokal att tifofixa i inte lett någon vart. Det påverkar dels tifot i sig som inte kan förberedas på bästa sätt, och det påverkar på sikt även motivationen hos oss som tifofixar och inte hinner med mycket övrigt i vardagen. För det ger vi en känga till Svensk Fotboll, skaparna av det tighta spelschemat som gör vardagslivet svårt och komplicerat att kombinera med att vara aktiv supporter.

De gnagare som har tips på inomhusyta på 100 kvm eller mer som vi skulle kunna låna eller hyra får gärna höra av sig på info@aiktifo.se

Premiärtifot blev inte alls vad som först hade planerats. En kombination av låg ekonomi, sen leverans och brist på lokal att förbereda sig i under försäsongen tvingade oss att överge två idéer och resultatet blev en ofullständig men väl genomförd koreografi. Stripes och mosaik i vitt, gult, svart och grått (som var på tok för ljus) och en svartvit banderoll med texten DET DAGAS – AIK-SLÄKTET FRAM I STYRKA GÅR!
Även mot Helsingborg genomfördes ett mindre och enklare tifo bestående av svarta och gula stripes samt overheadflaggan med AIK-emblemet och 100-årskransen som vi hade i derbyt mot Dif senaste hösten.

Inför derbyna hade ekonomin i AIK-Tifo stärkts en ganska bra del. Men tiden för materialbeställning inför första derbyt var väldigt knapp och tillräckligt stor lokal var fortfarande ur sikte. Idén blev att göra något enkelt och billigt men samtidigt nytänkande och det föll väl ut när Norra stå visade att man vet hur läktarkultur går till och ställer upp på AIK-Tifos koreografier, värdigt vår klubb.
Arbetet med att göra banderollen var dock allt annat än enkel. För att projicera texten KOM IGEN GNAGET! hade vi föredragit en stor lokal man kan släcka ner, men nu fick vi istället hålla till utomhus och invänta kvällsmörkret vid betongväggen. Att dessutom hålla på med en 4×70 meters plastbit i blåst och regn till och från är inte hållbart för motivationen i längden. De många timmarnas arbete där alla hade jäkligt kul var dock värt allt slit i efterhand.

Inför det andra derbyt som bara var tio dagar senare fanns ekonomin och material till tifot som hade planerats sedan länge. Med saknaden av lokal och med tanke på Allsvenskans sjukt täta spelschema blev det häktiska dagar, på nytt utomhus med projicering, tejpning och målning. Att lägga så många matcher så pass tätt är ett hån mot oss supportrar och påverkar tiden för läktarförberedelser enormt negativt. Vi hade inte hunnit klart innan matchen om det inte vore för en viss vaktmästargnagare, en riktig hjälte! Sista delen av tifot blev klart i sista stund när banderollen med texten ”ÄRA VÅR STAD, FÖRSVARA VÅRA FÄRGER!” målades två timmar innan matchstart och på grund av polisavspärrningar försenades tifogruppen till Råsunda och hann inte förbereda ordentligt. Men det blev bra till slut även om bättre förutsättningar för tifofix skulle underlättat arbetet och inte riskera att behöva ställa in eller göra ett halvdant tifo utan budskap.

Efter en hektisk tid med många matcher och tifotimmar är det skönt med uppehåll även fast man alltid längtar till matcher. Vi har att se fram emot en sommar och höst med bra avstånd mellan matcherna, till exempel en månad mellan derbyna. AIK-Tifo siktar på ett antal feta tifon och planeringen är i full gång. Vi är dock i stort behov av att hitta en lokal tillräckligt stor för att vi ska hinna med att göra stora saker och inte riskera att höstvädret sätter käppar i hjulen. Vi hoppas att någon gnagare där ute kan hjälpa oss att hitta lagerlokal, hangar, gympasal eller annan lokal på 100 kvm eller mer. Alla förslag är av intresse, så hör av er till info@aiktifo.se om du kan hjälpa oss.

Tack för ert stöd!

/AIK-Tifo