Samma gamla tjat

I texten ”om bengaler och plankning” på aikfotboll.se som publicerades på söndagen tar man upp hur hemskt och dåligt pyroteknik är och hur det påverkar AIK Fotboll.

Vi antar att texten är föranledd av röktifot mot Malmö hemma samt att en del klagomål gjort att AIK Fotboll känt sig tvingade att reagera på något sätt. Tyvärr blir det föga förvånande en reaktion som kopierad ur de senste årens uttjatade pyroteknikdebatt: ”blablabla böter”, ”blablabla regelbrott”, ”blablabla farligt” – och denna gång slog man även till med en gammal beprövad kvällstidningsvinkel – användandet av pyroteknik gör att arenan känns osäker och därmed stannar folk hemma. Vilka floskler! Man hade gjort bäst i att inte publicera texten och istället (återigen) ta debatten med supportrarna direkt, och inte bjuda på potentiella kris- eller skandalrubriker.

AIK Fotbolls text är heller inget oskyldigt eller ensamt utspel. När AIK Fotbolls styrelser genom åren misslyckats med ekonomin (ni vet den där ”fina” AIK-traditionen som de senaste årens styrelser lyckats hålla fast vid), har man på mer eller mindre fantasifulla sätt försökt hitta syndabockar som pekar i en helt annan riktning än in i styrelserummet.
Positivt denna gång är i alla fall att extra många stödjande kommentarer har kommit från AIK-supportrar och publiceringen av texten får ses som ännu ett bakslag för vissa människor på AIK Fotbolls styrelseplatser

Vi tror säkert det finns de som störde sig på röken, och folk som kanske till och med tvekar om att fortsätta gå. Men kaostifon, bengaler och rök har genom åren lockat långt fler än vad som försvunnit. Och samtidigt: fotboll är fotboll, vill man ha mys och lugn och ro kan man gott nöja sig med att gå på tennis eller golf.

Det är inte heller så att ett gäng kostymnissar ska kunna ta sig rätten i AIK:s namn att diktera vad som är rätt och fel supporterkultur. Alla vet att den stämning och stöd som finns runtom AIK ibland också innehåller pyroteknik, hatramsor och annat läskigt… Det är så vår supporterkultur ser ut. Det går inte att peta i den och välja vilka delar man vill ha kvar och inte – den kommer i ett paket och är inget som kan plocka ihop en politisk korrekt blandning av.

Att AIK så ensidigt, inte bara i deras text, utan i hela det synsätt man har på pyroteknik skuldbelägga supportrarna är direkt kontraproduktivt. Allt fokus ligger på skuldbelägga supportrar och inte någonstans yttras någon kritik av förbundets förbud av användande av pyroteknik och stoppandet av möjligheten att söka dispens för att använda pyroteknik. Vill man som AIK fotboll hävdar ha säkrare arrangemang vore det en bra början att ta ställning och arbeta för en avkriminalisering, och en ändring av SvFFs regler, och framförallt höja nivån på de officiella utspelen och där kunna visa på respekt och förståelse för den aktiva kärnan AIK-supportrar.

Per Bystedt och hans kumpaner har lekt bort över 20 miljoner kronor senaste åren, så vi förstår att han till varje pris gärna premierar att kasta skit på andra än sig själv. Men Norra Ståplats kommer alltid att vara en plats för upproriska unga och gamla, som inte tar nån skit och sätter kärleken till AIK främst. Så bespara er tiden det tar att skriva såna här texter och börja se till att vi vinner och får ordning på ekonomin!!

ALLTID AIK.