Angående Walid Atta

Med anledning av reaktionerna riktade mot oss under och efter matchen mot Brommapojkarna väljer vi nu att komma med ett uttalande om vårat agerande och vart vi står i frågan om Walid Atta.

Inför matchen kom det till vår kännedom att:
* Walid inte har tänkt att skriva på något nytt kontrakt innan 31/8 då transferfönstret stänger.
* Han inte heller tänker gå in i nya förhandlingar efter transferfönstret har stängt, utan vill vänta ut kontraktet och gå som Bosman. Får han inga erbjudanden då, under vintern, så kan han tänka sig att förhandla med AIK igen.
* Han har träffat fans i ett möte där han fått förklarat för sig hur han skadar klubben och vilka reaktioner hans agerande skulle få från oss supportrar.
* Sportchefen Jens Andersson var för att bänka honom resten av säsongen, men vart överkörd av styrelsen efter påtryckningar från Alex Miller. Något som är standard i många andra klubbar, där man inte satsar på spelare som inte vill vara i klubben.

Walid är en spelare som vi länge hoppats på och en av få som har gjort oss stolta under den här miserabla säsongen. Trots detta kan vi inte annat än att se ovanstående som ett stort svek mot den klubb som trots allt betalat hans lön de senaste fem säsongerna. Walid förtjänar självklart att prova sina vingar i de större ligorna, vi vet vår plats i näringskedjan, men han bör vara angelägen om att klubben som bekostat hans utveckling får en skälig kompensation. Därför valde vi att under BP-matchen senast manifestera mot detta. Det var inte speciellt planerat, men vi kände att nog får vara nog, vi har redan förlorat de flesta av fjolårets guldhjältar för kaffepengar eller som bosman. Det räcker nu!

Läktaren är vårat (supportrarnas) rampljus och det är för oss självklart att vi visar vårat missnöje där, speciellt i en situation när andra försök att påverka visat sig vara fruktlösa. Det kan, med all rätt, diskuteras huruvida tillfället för missnöjesyttringarna var rätt eller inte. Vi kan inte annat än förklara det med att vi har en pinsamt dålig säsong bakom oss och när vi såg laget gå mot ännu ett viktigt poängtapp så tog frustrationen och missnöjet överhand. Att folk reagerar mot detta är förståeligt, om inte sunt till och med, men i en redan frustrerad och irriterad situation där folk väljer att skrika diverse mindre trevliga saker samt peka finger mot oss så reagerar även vi. Dock vill vi poängtera att vi på inget sätt står bakom slagsmål mellan AIK:are, vi anser inte att våra meningsskiljaktigheter ska lösas på det sättet och vi känner inte heller ansvar för att det skedde under matchen mot BP.

I slutändan får vi hoppas att någonting positivt kommer ut av det här då det väckte stora delar av publiken som normalt sitter/står tysta till liv och vi kan bara hoppas att de tänker att fortsätta vara vakna så vi tillsammans kan skapa den stämningen som endast vi är kapabla till i Sverige. Men något säger oss att de som gnäller på oss verkar vilja styra vad vi ska sjunga utan att själva behöva öppna munnen på Råsunda. Vi sjunger inte för er, vi sjunger för klubben, gör det ni också!
I takt med att fler har fått information om Atta-situationen har också fler markerat sitt missnöje mot att han fått spela, något som hördes tydligt under den efterföljande GAIS-matchen då ramsorna lät högre och stötte på långt mindre motstånd än en vecka tidigare.

Som avslutning vill vi säga att det är olyckligt att så mycket fokus nu verkar ha hamnat på Walid Atta då sakfrågan, om än viktig, endast är en petitess i det stora hela som vi känner missnöje gentemot. Walid må ha handlat fel, men vi har en klubb som tillåter spelare att utnyttja det, en styrelse som tvingar bort spelare som VILL spela här, för att täcka upp sina egna misslyckanden och samtidigt låter andra spelare göra vad de vill. Att ha en policy gentemot Bosman-fall borde vara en självklarhet i en klubb som tänker långsiktigt och det är främst där kritiken bör hamna istället för hos Walid som agerar precis som vi är vana vid att de flesta moderna fotbollsspelare gör. Fallet Walid Atta är endast (ännu) ett symptom på att det fortfarande finns något sjukt uppe i styrelserummet, trots dagens nyhet om att Walid stängs av från vidare spel i AIK tills att han skriver nytt kontrakt.

//Sol Invictus