Norra Stå – Ingenting är större än AIK

Det brukar sägas att fotboll är den lille mannens chans att vara en vinnare i ett liv han redan förlorat. Norra Stå var symbolen för detta. Speluppehåll under vintern eller säsongen kunde gråfärgas av familjebortgångar, bråk, dumpningar av flickvänner, fallande betyg, domar i rättsväsendet och problem på jobbet. Oavsett vad som tyngde en stod en sak fast, lika fast som Råsundas betong, nämligen att alla bekymmer skulle vara bortblåsta under två timmar på Norra.

Handslagen med polarna, ölen innan matchen, skratten, omfamningarna vid mål och sångerna är alla symboler för vad Norra Stå handlade om. Ingenting är större än AIK. Det var devisen, det var vad vi trodde på, det var vad vi stod för och det var det vi slog för. Genom årens lopp har ett fåtal aktörer smärtsamt erfarit vad det inneburit att bryta mot denna devis. Personer som satt sin politiska agenda först har blivit utkastade, snutar som försökt kränka ståplatsens självstyre har blivit utkastade, ingripande ordningsvakter har tvingats retirera och företag som hängt reklambanderoller över Norras ytor har fått se dem nedslitna. Ingenting är större än AIK.

Nyligen började rivningsfirmorna slita sönder Norra Stå. De betongtrappsteg vi stått på sedan våra yngsta tonårsdagar, den betong som stått så oövervinnerlig för våra fiender vittrar nu sönder till följd av korrupta beslut och grävmaskinernas muskler. Det är med sorg vi ser hur den plats som format oss låts förstöras.

I detta nu övergår texten till presens, för ingenting är slut. Den plats som vi lärt älska är borta men Norra Stå finns alltid kvar. Du och jag, våra vänner och bröder bär alla på en liten del av Norra. Det är den del vi bär inom oss som förmår oss att gå rakryggade trots en derbyförlust, som får oss att hugga tillbaka när någon vågar håna vårt emblem, får oss att tysta supportrar i tunnelbanan som sjunger på fel lags sånger och som oavsett tabelläge alltid får oss att tro på seger.

Norra Stå är ryggraden i klubben som alltid står upp för det som är rätt, d.v.s. AIK, i alla lägen. Norra Stå är inte bunden till en plats, Norra Stå är bundet till AIK. Varhelst där vi som bär en del av Norra inom oss samlas för AIK:s skull, där uppenbaras Norras själ. När AIK förlorade med 4 – 0 mot Malmö i somras stod Norra Stå med 200 man och sjöng stolt för AIK, när AIK slog ut storklubben CSKA Moskva var Norra Stå begeistrade med 80 man starka på den ryska läktaren, när AIK kryssade borta mot PSV var Norra Stå 3000 man starka och sjöng ut Eindhovens klack och när AIK slog Skansen i höstas firade ett euforiskt Norra Stå med att galga djurgårdens järnkanin. Oavsett var vi spelar eller vilka vi spelar mot så är alltid Norra Stå på plats för att stödja AIK. Trots det vemod som saknaden av Råsundas Norra ståplatsläktare för med sig så känns det bra att Norra Stå är större och mer än en plats, att Norra Stå främst är bundet till AIK.

Det är nya tider nu. Vi ska flytta in i en ny arena precis som vi gjorde för 76 år sedan. Arenan är själlös, givetvis, precis som Råsunda var innan vi fyllde den med vår själ, Norras själ. Det vi aldrig får glömma är att det är vi som utgör Norra Stå, alla vi som bär en bit av Norra inom oss. Nationalarenan är en ny plats, men det kommer att vara samma handslag, samma vänner, samma bröder, samma skratt, samma omfamningar vid mål, samma glädje, samma lycka, samma kärlek och samma klubb. Det är nya tider nu, nya tider att riva ner reklambanderoller, att stå upp för Norras självständighet mot snutar och ordningsvakter. Det är nya tider att med det tryck vi skapar på Norra Stå blåsa hatten av de bortasupportrar som står på andra sidan planen.

Norra Stå är på världskartan och Norra Stå kommer att fortsätta vara på världskartan. Norra Stå är där vi är och oss suddar man inte ut.

Ingenting är större än AIK – allra minst en ny arena.

// AIK-Alliansen