Från AIK-Alliansen om demokrati och supporterdialog i AIK

Med anledning av Uppdrag Gransknings reportage om A.I.K. och Firman Boys känner vi att vi från AIK-Alliansen vill ge vår bild av demokratin och supporterdialogen inom A.I.K.

A.I.K. har en policy som säger att man för dialog med samtliga supportergrupper vilket även inkluderar de grupper som har en annan värdegrund än vad Klubben har. Detta är en dialog samtliga föreningar i Alliansen deltar i och värdesätter högt.

Vi är stolta över att A.I.K. jobbar inkluderande istället för exkluderande, vi är stolta över att A.I.K. tror på sammarbete och vi vet av erfarenhet att alternativet tyvärr oftast blir någon typ av konfrontation mellan klubb och supportrar och det gäller inte bara hos oss. En sådan situation är under alla omständigheter sämre för samtliga inblandade, supportrar, ledning och styrelse, än en situation där vi tillsammans kan sätta oss ned och prata om våra problem.

Samtliga föreningar i Alliansen uppmanar även sina medlemmar att vara delaktiga i den demokratiska processen i klubben. Vi känner inte alls igen oss i bilden att den processen skulle vara ”kapad” eller ”infiltrerad” av någon alls. Vi känner inte heller igen oss i beskrivningar av att folk känner sig hotade eller pressade att rösta på ett visst sätt. Tvärt om så tycker vi att A.I.K.s årsmöten är helt vanlig tråkig och strålande vacker demokrati när den är som bäst.

I den här klubben är det ibland turbulent och visst har vi bidragit till den turbulensen fler än en gång. Vi har skrivit öppna brev, vi har krävt avgångar och vi har ställt krav på våra förtroendevalda i A.I.K. Men vi har alltid hållit oss inom demokratins gränser.

Föreningsdemokrati och en inkluderande dialog är för oss den enda tänkbara vägen framåt för A.I.K. och vi är stolta över att klubben i både ord och handling tycker och känner samma sak.

Stöd A.I.K.

A.I.K.-Alliansen (Black Army, Sol Invictus, Smokinglirarna, Ultras Nord)