Angående Manchester Uniteds uppvisningsmatch mot AIK

Vi i Sol Invictus har efter diskussion beslutat att vi som grupp inte tänker delta i den här matchen. Vi kommer inte finnas på plats i någon organiserad form.

Vi står inte bakom matchen som inte kan ses på något annat sätt än som ett enda stort jippo. Det gamla anrika storlaget Manchester United är inte samma som nu alltså kommer till Sverige för att spela mot AIK. Klubben ägs av familjen Glazer, mot supportrarnas vilja, och klubben är på många sätt och vis spegelbilden av den moderna fotbollen som vi så hårt kämpar mot. Detta stora moderna företag ska alltså komma till Sverige och visa upp sig på vår nya stora moderna konsertarena för att på så vis fortsätta urholkningen av vår egna inhemska fotboll. Det är redan idag ett problem för svensk fotboll att många av landets fotbollsälskare väljer att sitta i soffan och kolla på lag likt Manchester United framför att ta sig till arenorna runt om i landet för att uppleva fotboll på riktigt (helst då på en riktig arena, utan tak).

Matchen är dessutom tänkt att spelas mellan våra viktiga matcher mot Malmö samt Elfsborg, något som förstärker känslan av att det hela enbart är ett jippo och inte en träningsmatch som vissa väljer att kalla det. Vi sätter stora frågetecken till att slänga in det här jippot mellan dessa matcher då fokus samt ork kan drabbas negativt på de två matcherna som faktiskt betyder något, vidare ställer vi oss frågande till om det är värt den skaderisken det innebär. Just detta är dock ett beslut som sporten måste ha sista ord angående, men det har ändå bidragit till vårt beslut.

Enligt uppgift är det United som hyr arenan och tar alla kostnader samt ekonomiska risker med ”eventet”, men då också givetvis även de möjliga vinsterna. AIK i sin tur får en mindre fast summa pengar för att ställa upp som det där laget som Harlem Globetrotters spelar mot. Detta är inte förenligt med vår syn på AIK. Det innebär vidare att vår frånvaro inte påverkar AIK:s ekonomiska vinning på något sätt.

Avslutningsvis anser vi det vara beklämmande att samma personer inom klubben, som bara för ett par månader sedan i nationell tv upprepade mantrat om hur viktig supporterdialog är och hur det är AIK:s sätt att jobba, så totalt misslyckats med att förankra det här jippot i supporterleden. I framtiden vill vi inte få sådan här info genom Aftonbladet utan vi vill ha möjlighet att påverka och komma med input samt höra klubbledningens tankar kring det hela.

Av ovanstående anledningar väljer vi alltså att inte delta på nationalarenan för det här jippot utan lägger istället ännu större fokus där det verkligen behövs, på bortaplan i Malmö och hemma mot Elfsborg på Tjernas avtackningsmatch.