AIK väljer fel väg

Ros Råsunda

Idag släpptes info och priser till årskorten 2014. Anmärkningsvärt är att man återigen väljer att höja priserna på årskorten(lösbiljettspriser är inte satta ännu, men vi räknar med höjning även där), detta alltså trots att AIK idag tjänar mer pengar per besökare än man gjorde på Råsunda. På en arena där vi upplever att ytterst få besökare känner sig nöjda, här nedan följer några exempel på höjningar jämfört med sista året på Råsunda:

Bästa plats plus (nu östra övre premium) från 4 950 till 6 900 (ökning på 39%)
Långsida, centralt från 3 850 till 4 800 (ökning på 25%)
Långsida kant från 3 200 till 3800 (Ökning på 19%)
Norra sitt från 1 200 till 2700 kr (Ökning på 125%)
Rullstolsplats ökning från 3200 till 4800 (ökning på 50%)

Vi i Sol Invictus må vara fotbolls-fundamentalister som inte uppskattar den kommers och de ekonomiska strukturerna som styr fotbollen idag, men vi inser ändå att det finns olika typer av supportrar som är villiga att betala olika priser för olika komfort. Men, att höja priserna ytterligare en gång i det här läget går inte att motivera ens ur ett krasst kapitalistiskt perspektiv. Inför 2012 höjdes priserna på vissa platser för att göra nästa prishöjning inför 2013 mindre märkbar, men kanske förståeligt. Men när vi nu spelat en säsong på nationalarenan och många känner att produkten de betalat för blivit sämre så blir ännu en höjning omotiverad. Priserna ökar alltså samtidigt som efterfrågan minskar och tillgängligheten ökat(15 000 extra platser jämfört med Råsunda). På samma gång har vi två lokalkonkurrenter som nu helt plötsligt tävlar på lika villkor som oss, vi skulle ljuga om vi inte påstod att vi är rädda att AIK kommer tappa mark.

Om vi nu återgår till det som allt borde handla om, nämligen fotboll och inte konsumenter och produkter, så har vi den här säsongen i snitt ca 32 000 tomma stolar på vår arena. AIK:s mål borde vara att fylla dessa, inte att suga ut mer pengar av de som redan går.

Tyskland står i en klass för sig vad gäller fullsatta läktare och en snabb titt visar att både Bayern Münchens samt Borrusia Dortmunds supportrar betalar lägre pris för sina årskort på deras motsvarighet till Norra Stå. Då bör man även påpeka att fotbollen som spelas på dessa arenor är av absoluta toppklass.

Vi har 32 000 tomma platser, men vi höjer ändå priserna på familjeårskorten. Visst, 1700 för fyra personer är en bra deal, men det är uppenbart att det inte är många som utnyttjar samtliga platser som de är tilldelade. Dessutom bör man tänka mer långsiktigt, vi har 32 000 tomma platser som vi skulle kunna fylla med barn som i framtiden kommer fylla övriga läktare. Det var inte längesen ett familjeårskort kostade 600kr.

AIK har ett bättre hyreskontrakt nu än på Råsunda, man tjänar mer pengar per besökare, det lutar även mot att de så kallade polisnotorna kommer försvinna till nästa säsong. Med de två punkterna samt det stora missnöjet med arenan i åtanke så går det helt enkelt inte att motivera en prishöjning, om något borde nästan en sänkning av årskortspriset vara motiverat, om man inte vill riskera att förlora en stor del av sin mest trofasta publik. Vi riskerar att bli som göteborgslagen där vi är få på serielunksmatcherna, men många när det vankar jippomatcher, det är i alla fall inte en utveckling som vi vill se. De kapitalstarka besökarna som inte rörs i ryggen av prishöjningar kan säkert lockas på andra mer kreativa sätt att göra sig av med sina pengar.

AIK bör också vara försiktiga i detta läge då man redan tidigare på olika sätt sänt ut signaler som skulle få den konspiratoriskt lagda att tro att man medvetet anstränger sig för att byta ut publiken, och i förlängningen den kultur som för många av oss är AIK.

Kanslipersonal och styrelser, gör om – gör rätt, visa att ni vill se fullsatta läktare varje match!