Med anledning av matchflytt IFK Gbg – AIK

Det har kommit till vår kännedom att matchen mellan IFK Göteborg och AIK, planerad 3 augusti, flyttas på grund av risk för ordningsstörningar.Rikskriminalpolisen och polismyndigheten i Västra Götaland anser att ”en söndagsmatch mitt i semestertider kommer innebära ett omfattande resande för AIK-supportrar till Göteborg” och att det faktum att AIK:s supportrar reser till Göteborg redan på lördagen påverkar ordningsläget i hög grad. Det har dessutom inkommit begäran av flytt av matchen mellan Örebro – AIK, planerad 17 augusti, av samma anledning.

Begäran om flytt har dessutom backats av IFK Göteborg som poängterar att man ett flertal gånger, tillsammans med polismyndigheten, arbetat för att matcher mot AIK och Djurgården inte ska spelas under helger på grund av risken för ordningsstörningar. IFK Göteborg anser att man måste göra sitt ”yttersta för att begränsa risk för våld när vi lägger vårt spelprogram”.

AIK har begärt att spela på den dag som ger båda föreningar bäst förutsättningar inför Europa League, dvs 3 augusti, vilket skulle ge tre dagars speluppehåll inför Europamatch, något som går i linje med den överenskommelse som gjorts av SEF-föreningarna.

Att matcher flyttas till måndagar för att motverka ordningsstörningar är inget nytt. Länge har man valt denna väg, som dock leder till att bortaresandet för samtliga supportrar motverkas och stor del av den positiva läktarkulturen kvävs. I detta fall har man också valt att försämra de svenska lagens förutsättningar i Europaspel på grund av förmodade ordningsstörningar.

Det överraskar nog ingen att matcher flyttas i polisens intresse, även om man kan tycka att det är en demokratifråga om en polismyndighet väljer att nedprioritera säkerheten för fotbollssupportrar och därmed försvårar möjligheterna för dessa att gå på fotboll. Det är dock mer bekymmersamt attSvenska Fotbollsförbundet och i detta fall IFK Göteborgs ledning inte förstår hur de gräver svensk fotbolls grav när de dels bortprioriterar stämningshöjande publik på sina tillställningar och därför försvårar för fotbollsälskare att ta sig till matcherna, men också genom att försämra förutsättningarna för de svenska lagen i Europa.

Vi tror inte på den väg som polismyndigheten, förbundet och diverse klubbledningar börjat propagera för. Vi tror att ett fotbollslag ska stöttas både på hemma- och bortaplan. Det är vad många spelare uppskattar, och det är vad 92% av besökarna på de allsvenska arenorna föredrar enligt United Mindsundersökning i uppdrag av SEF.

Vi utgår från att AIK, med stöd av SEF:s överenskommelse överklagar detta beslut då ett eventuellt fortsatt Europaspel är ohyggligt viktigt, inte minst för klubbens ekonomi. Om matchen spelas 4 augusti kommer vi ändå resa till Göteborg för att se AIK spela fotboll. Vi uppmanar samtliga AIK:are att ta ledigt och göra detsamma. AIK ska ses på plats, och inga beslut grundade på moralpanik kan släcka vår passion.

Länge leve bortaresandet och den positiva supporterkulturen!