AIK förtjänar en fotbollsstadion

AIKfortjanar

Det har inte undgått någon av oss att Friends Arena, tillika svensk fotbolls nationalarena, inte varit tillgänglig i två av tre kvalomgångar till Europa League. I dagarna har det framkommit att nationalarenan dessutom är otillgänglig för AIK som hemmaplan under ett eventuellt gruppspel i höst. UEFA kräver nämligen att alla hemmamatcher i gruppspelet spelas på samma spelplats. Eftersom även Tele2 Arena är upptagen vid något/några av dessa datum, betyder det att AIK vid ett eventuellt gruppspel i Europa kan behöva spela alla sina tre hemmamatcher på närmaste godkända arena, dvs i Norrköping eller Örebro för konstgräs, eller Kalmar för naturgräs.

En närmare förklaring till varför det ser ut som det gör finns att läsa här. Det kan tilläggas att bland arenaägarna återfinns t.ex. Peab/Fabege, AIK:s största minoritetsägare som numera också har en representant i nomineringskommitén till AIK Fotboll AB. Även Svenska Fotbollsförbundet, som beslutade att riva Råsunda Fotbollsstadion till förmån för Friends Arena, har sin andel. Problemet med att man byggt en multievenemangsarena kan få stora konsekvenser för AIK både sportsligt, ekonomiskt och identitetsmässigt.  Det kan tyckas för oss mycket märkligt att ovannämnda aktörer inte arbetar för AIK:s respektive svensk klubbfotbolls intresse.

Att Svenska Fotbollsförbundet i princip överlämnat alla beslut kring Allsvenskan och elitklubbarna till intresseorganisationen SEF är förvisso fördelaktigt. Men varken detta eller våra gemensamma ägare i Peab eller Fabege kommer lösa arenafrågan för oss. Det ansvaret ligger på AIK Fotbolls majoritetsägare, dvs oss medlemmar själva.

Och det har vi gjort. I samband med flytten till Friends Arena beslutade medlemmarna om att AIK Fotboll ska utreda ett eget arenaalternativ. När den processen fördröjdes med uppsjö av förklaringar, motionerades det om en ny arenagrupp och i samband med detta synades processen (”Med anledning av styrelsens svar på motionen om arenafrågan”).

Kompromissen mellan medlemmarna och styrelsen som beslutades på årsmötet var att arenagruppen inte skulle bli en egen kommitté, utan att arbetet fortsatt ägas av styrelsen, med ett par medlemmars insyn.

Ovannämnda problem med uppbokade datum är ytterligare en anledning till varför denna fråga måste tas på större allvar av våra förtroendevalda. Det är av stor vikt att det i denna fråga finns en enighet i styrelsen, där AIK:s bästa går före personliga angelägenheter.

Det har nu gått 1,5 år sedan det beslut togs, och fyra år sedan man beslutade att utreda eget alternativ. Det är tid för de ansvariga i styrelsen att göra slag i saken och avancera i utredningen. Detta är en långsiktig fråga och ska i enlighet med aktiebolagslagen inte ansvaras av verkställande direktör utan av styrelsen, såvida direktivet inte getts från styrelsen. För att egen arena-alternativet ska få en ärlig chans och i det fall stora resurser är nödvändiga bör utredningen bedrivas av personer som besitter erfarenhet av liknande infrastrukturprojekt. Alternativet är att man överlämnar arbetet till av ett nytt årsmöte och stadgeenligt skapad kommitté, med en blandning av professioner och kompetenser.

Det här är den absolut mest viktiga frågan för AIK Fotboll och AIK:s identitet i modern tid. Det är nu dags för samtliga aktörer att släppa prestigen och agera för AIK:s bästa.

AIK förtjänar en fotbollsstadion – inte en eventarena.