ANGÅENDE DEN AVBRUTNA MATCHEN MELLAN AIK OCH ELFSBORG

Gårdagens (25/9) match mellan AIK och Elfsborg avbröts i 20 minuter efter att Norra Ståplats, i syfte att peppa spelarna och övriga AIK:are på arenan, valt börja andra halvlek med ett läktararrangemang innehållande pyrotekniska inslag.

Som sagts förut erkänner vi pyrotekniken som en naturlig del av svensk supporterkultur och är av övertygelsen att den måste få förekomma i organiserad form. På grund av detta arbetar vi aktivt för en så säker och ansvarstagande användning som möjligt. Igår råkade vi ut för en olycka då en rökpjäs visade sig vara defekt och med röken gav ifrån sig heta korn på ett vis som vi tidigare inte varit med om. Denna typ av pjäs har använts tidigare utan några problem men då risk för fabrikationsfel uppenbarligen föreligger kommer den inte att användas i framtiden. Vi har varit i kontakt med flera personer som träffades av dessa heta korn med hälsningar och ingen av dem har rapporterat några svåra skador vilket gör oss lättade. Är det någon som brände sig på kornen men som vi inte varit i kontakt med får denne gärna kontakta oss.

I går sades eldsvåda ligga till grund för avbrottet för att sedan ändras till att röken var anledning. Oavsett vad ser vi inte hur det var nödvändigt att bryta matchen i 20 minuter eller att hålla matchmöte. Ja, en flagga började brinna till följd av den defekta pjäsen men släcktes också omgående och röken nådde knappt planen samt var helt borta från läktaren inom fem minuter från antändande.

Vi ser de spelavbrott man de senaste säsongerna beslutat att införa till följd av läktarkulturens pyrotekniska inslag som problematiska och hoppas på en framtid där eventuella avbrott inte dras ut som sanktion mot en levande läktarkultur.