Kommuniké från AIK-Tifo

I onsdags publicerades en text på AIKfotboll.se som innehöll påståenden och direkta sakfel vilka vi nu känner oss nödgade att bemöta offentligt. Det hör inte till vanligheterna och är väldigt tråkigt att vår grupp och verksamhet nu dragits in i en polemisk debatt vilket vi under våra 20 år alltid försökt att hålla distans ifrån. AIK Fotboll har under alla dessa år varit mer eller mindre behjälpliga beroende på klubbledning och kansliets kunskaper om AIK-Tifos särställning inom AIKs läktarkultur.

I texten påstår avsändaren att AIK Fotboll ”värnar om att ge AIK-Tifo de bästa möjligheterna” för att skapa inramningen till matcherna vilket inte är annat än lögn. Detta påstående må ha gällt tidigare, men sedan i somras har vår relation till klubbledningen försämrats på grund av anledningar som vi inte fått några direkta förklaringar till, men som vi bedömt inte kan vara kopplade till just vår enskilda verksamhet. Att klubbledningen i deras text försöker sola sig i glansen av enskilda medarbetares förtjänstfulla initiativ till att stärka vår ekonomi (frivillig avrundning i shopen och biljettpåslag i matchen mot Falkenberg) samtidigt som de åsidosatt just dessa personer i kommunikationen med oss verkar enbart vara ett sätt att försöka sminka över sina egna brister. 

Den klubbledning som i lokalfrågan hjälpt oss mest under 10-talet var AIK Baskets tidigare styrelser. Deras eldsjälar och enskilda kommuntjänstemän i Solna tillät oss använda Vasalundshallen under sena kvällar och nätter med motkravet att vi inte skulle lämna några spår efter oss. Lokalen har sedan dess varit extremt viktig just för att kunna måla större målningar, medan vi gjort vissa saker på mindre optimala platser men under lämpligare tider. Tyvärr har vi sedan den senaste basketstyrelsen valdes fram blivit motarbetade av delar av den och blev i somras avhysta från Vasalundshallen. Vid enskilda tillfällen genom åren har det slarvats med städningen, något som vi hela tiden jobbat på att åtgärda och förebygga. Men vi vet ännu inte om det var av dessa anledningar eller inte som vi helt plötsligt, mitt under pågående tifofix inför derbyt i augusti, fick ett mail där vi beordrades att genast avbryta all aktivitet och flytta ut allt material ifrån det fullproppade förråd vi fått låna. Något fysiskt möte för att reda ut situationen eller förklaringar på vad detta abrupta beslut berodde på verkade de helt ointresserade av. Tack vare personer inom AIK Fotboll fick vi dock, efter många om och men, dispens att vara kvar i hallen för att slutföra tifot inför derbyt, men sedan skulle vi lämna för gott. AIK Fotbolls klubbledning lovade oss därefter hjälpa till med en ny plats att måla på under tak, men den saken rann ut i sanden och de har sedan dess inte intresserat sig för att hjälpa oss med annat än ett inbrottsosäkert gammalt förråd för förvaring. Istället har vi återigen tvingats flytta vår verksamhet till blåsiga, regniga och grusiga platser utomhus med alla komplikationer som det medfört.

Angående tifofix på Friends arena är det något vi i största mån vill undvika då det kostar klubben stora pengar eftersom säkerhetspersonal måste vara på plats. I AIK Fotbolls text i onsdags påstås att det aktuella tifofixet i fråga skulle användas för att tillverka budskapsbanderoller och att det därför skulle tillsättas vakter som kontrollerade vad som stod på dessa. Ett märkligt uttalande då arenan, som sagt, tvingat klubben ha säkerhetspersonal på plats även tidigare, så varför ens nämna det nu? På det aktuella tifofixet skulle det inte alls bedrivas sådan produktion och vi ser det inte som annat än ett hån mot tifoverksamheten i stort att våra intentioner misstänkliggörs i det offentliga. I detta specifika fall rörde det sig om en annan supportergruppering som ville måla ett tifo till nästa bortamatch men det kunde lika gärna varit vi. Det är uppenbart att klubbledningen inte har koll på hur vår läktarkultur och dess olika beståndsdelar är uppbyggd eftersom de vill veta budskap på banderoller som är för tifo, trots att budskapsbanderoller med grov text aldrig målas på tifofix då de sakerna inte har något med varandra att göra och alltid kommer kunna produceras och dyka upp på läktaren iallafall från den som verkligen vill.

Ett ytterligare exempel på varför vårt förtroende för nuvarande klubbledning nått lägsta nivå är deras obefintliga ställningstagande rörande den incident som skedde när vi fick besök av polisen vid vår container. Våra medlemmar som var där för att städa och inventera fick initialt höra av poliserna att de ryckt ut med sina tre radiobilar på grund av ”potentiell skadegörelse”, men ganska fort förstod alla att de bara var där för att söka reda på ifall de på plats var de som skrivit budskapsbanderollerna som riktades mot enskilda polismän i matchen mot Örebro. När de inte fick några tillfredsställande svar började poliserna istället hota och trakassera oss på plats. Trots polisernas beteende mot oss, baserade på felaktiga insinuationer, så lös AIK Fotbolls stöd för oss med sin frånvaro och inte skedde heller något utlåtande som ifrågasatte polisernas beteende.

Allting vi har att säga kan summeras med att vårt förtroende för nuvarande klubbledning nått bottenrekord. De har aldrig tidigare dragit in AIK-Tifo som ett slagträ i debatten och vi önskar att tifoverksamhet fortsättningsvis hålls åtskild från övrig läktarkultur. Detta är en hedersfråga som vilar på förtroende mellan båda parter men som snabbt kan raseras ifall den ena sidan inte fullt ut förstår vad ideellt engagemang och kreativ frihet handlar om. Utgången riskerar då bli antingen klubbstyrda eller inga läktararrangemang framöver. Det förstnämnda kommer inte på fråga och det sistnämnda är vårt absolut sista alternativ. Därför kräver AIK-Tifo att:

– AIK Fotboll förändrar sin hållning gentemot vår läktarkultur i allmänhet och tifoverksamheten i synnerhet.

– AIK Fotboll inte tar oss för givet och börjar ställa sig på vår sida gentemot andra parter.

– AIK Fotboll återupprättar dialogen och på riktigt erbjuder den hjälp med lokal som de lovat oss.